Fórum - ISO14001 (Hozzászólások)

Fórum főoldal Fórum használat Regisztráció
ISO14001
Szerző Üzenet
Paulus Arra lennék kíváncsi, hogy milyen esetekben lehetséges egy azonosított környezeti tényezőnél arra hivatkozni, hogy arra nincs befolyásunk, és így törölhetjük a listáról.
Ez egy kiskapu az ISI 14001-ben, vagy pedig ezzel a lehetőséggel csak kivételes és tényleg indokolt esetben lehet élni? Valakinek a vállalatánál volt már erre példa? Mi volt az? Előre is köszönöm a választ.
Fel
Ildiko Szeretnék segítséget kérni azzal kapcsolatban, hogy honnan tudom az összes IT cégre vonatkozó jogszabályt beszerezni. Cégünk most készül az auditra, de a legal register-ünk elég nehezen áll össze.
Előre is köszönöm annak, aki tudja a választ.
Fel
International-Cert A tanúsítási folyamatunk részletes leírás itt található:
http://www.isotanusitas.hu/hu/tev
Fel
International-Cert A tanúsítókra vonatkozó új szabvány miatt (MSZ EN ISO/IEC 17021:2007) az előaudit már nincs. A tanúsítást 2 szakaszban 1. és 2. szakasz végezzük. Az 1. szakaszban a következőket kell elvégezni:
- átvizsgálni az ügyfél dokumentációs rendszerét, az ügyfélnél tapasztalható helyzetet, hogy mennyire értették meg a szabvány követelményeit;
- ellenőrizni az ügyfél telephelyeit, ezek elhelyezkedését,
- tisztázni az irányítási rendszer alkalmazási területét, folyamatait, törvényi, jogszabályi hátteret (engedélyek megléte, jogi követelményeknek való megfelelés),
- megbeszélni az audit 2. szakaszának időpontját, az erőforrások rendelkezésre bocsátását,
- megvizsgálni, hogy az ügyfél tervezett-e, és az audit 2. szakaszáig megtartja-e a belső auditot, és a vezetőségi átvizsgálást, és ez alapján felkészültek-a az audit 2. szakaszára (KIR-nél: környezeti hatások felmérésének, értékelésének megtörténte).
Fel
Sara Augusztusban újra lesz vállalatirányítási rendszerek bevezetésére és tanúsítására pályázat.
Fel
Klaudia Írtam, Köszönöm!
Fel
kicsilyra Szia! Keress meg e-mailen...
Fel
Klaudia Nagy segítségre lenne szükségem! Egyetemista vagyok és a övetkező kédésekre kell válaszolnom vizsgán: ISO 14001 tartalma, szerkezete, KIR előnyök, hátrányok, KIR kézikönyv szerkezete, fejezetei, Auditálás lebonyolítása.
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy ezekre hol találok választ a neten?
Köszönöm
Fel
oz75 A kérdésem arra irányul, hogyan zajlik pontosan a KIR kötelező előauditja. Ugyan úgy képzeljük el, mint a tanúsító auditot, vagyis a gyakorlati megvalósításra irányul inkább, és a szervezet bármely munkatársát érinti, vagy "asztal" melletti, a vezetőség bevonásával végzett tevékenységről van szó?
Fel
iso14001 Tira szerintem az ISO 14001 egyértelmű előnye az, hogy kevesebb környezetvédelmi hatósági bírsággal számolhat az a cég aki környezetirányítási rendszert működtet. Nem feltétlenül azért, mert a hatóságok kesztyűssebb kézzel állnak hozzá egy ISO 14001 tanúsítvány birtokában lévő cégnek. Bár ezt is láttam már. Inkább az, ha az ISO 14001 tanúsítvány valóban egy jól működő környezetirányítási rendszeren alapszik, akkor a cég vezetése legalább tisztába kerül azzal, milyen törvények vonatkoznak rá, és mely törvénynek nem tesz eleget. Így nem az ellenőrtől tudja meg, hogy miért kell bírságot fizetnie, hanem tehet ellene, felkészülhet rá. AZ ISO 14001 tanúsítvány persze marketing szempontból is fontos. Egy sokkal kevésbé hamisítható tanúsítás mint az ISO 9001, ahol nem akrditált tanúsítók is működnek a piacon. ISO 14001 tanúsítványnak súlya van. Szerintem ennyi így elsőre. De tudnám még sorolni....
Fel
kicsilyra Sziasztok!

fapuma, ha esetleg találsz valahol adatot máshol, oszd meg légyszi. Engem is ez érdekelne.
Fel
TIRA Sziasztok!

Szeretnénk a cégen belül új lökést adni a már évek óta működtetett környezetirányítási rendszerünknek és erre vonatkozóan vezetőm felé összeállítottam egy környezetvédelmi stratégiai tervet, amely mentén szerintem meg lehet valósítani.
A szakirodalmat előtte tanulmányoztam és nagyon foglalkoztat továbbra is, hogy melyek azok a marketing módzserek, amelyekkel a cégvezetést és dolgozókat biztosan, sikkel lehet motiválni?
Tira
Fel
fapuma Sziasztok!

Segítsetek!

Hol találok statisztikákat a tanúsított cégekről?

Üdv: Fapuma
Fel
dummy oz75:

Szerintem a Környezettudatosság pl. a következő mutatószámokkal mérhető:

- KIR belső auditorok száma a cégnél
- Környezetvédelmi javaslatok száma egy adott időszakban (ebből mennyi valósult meg?)
- Külső felek panaszainak/észrevételeinek száma (akár egy vevői audit során)
Fel
oz75 A környezettudatosság mérését hogyan érti? Úgy gondolom, lehet integrálni ezt a részt a vevői elégedettség illetve dolgozói elégedettség kérdőívekbe, de pontosan még nem tudom, hogyan fogunk számszerű, kimutatható értékeket megvalósítani ebből.
Fel
Auditor Gyakorlatilag mindenre lehet felállítani számszerű értéket, így a környezettudatosságra is. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor nem is tudjuk értékelni a változásokat.
Fel
oz75 A jelentős környezeti tényező, melyet meghatároztunk a szervezetnél, nem számszerű adatokkal mérhető, mivel ez a Környezettudatosság, annak előmozdítása, fejlesztése. Kérdésem, remélem, tud valaki segíteni: Hogyan biztosítható ennek a hatásnak figyelemmel kísérése és mérése???
Fel
Auditor A szabvány nem írja le a módját a környezeti hatások azonosítására, ill. elemzésére. -nincs "szokott" módszer - ergo a szervezetre van bízva a módszer kiválasztása-lényeg az, hogy az hatékony legyen.
Fel
oz75 A szervezet, ahol segítséget kell nyújtanom az ISo 9001 és 14001 rendszer kiépítésében azonosította a környezeti hatásokat, de nem a szokásos elemzési módon, mikor 0,1-1-ig terjedően számozzuk a valószínűséget, fontosságot, stb., hanem más módon, számok nélkül. Lehetséges ez, vagy ragaszkodni kell a szokott módszerhez????
Fel
ani Dummy, köszönöm a válaszodat, sokat segítettél. A főnökkel majd megbeszélem a dolgot, hogy mit is szeretne, de szerintem ne nagyon erőltessük az EMAS-t. Örüljünk, ha az ISO 14001-es KIR-t megvalósítjuk. Majd megírom, hogy hogy döntöttünk.
Mégegyeszer, köszi.
Üdv: Ani
Fel
dummy Sziasztok!

Ani:

Az EMAS és az ISO 14001 között 90%-os az átfedés, előbbi szigorúbb pl.: megköveteli az elérhető legjobb technológia alkalmazását, éves (nyilvános) környezeti jelentést. ISO - val az EU - n kívűl többet ér el egy vállalat szerintem, az EMAST csak a belső piac védelmére találták ki. Úgy tudom az EU - ban annak ellenére, hogy direktívaként, tehát kötelezően alkalmazandó szabályozásként van jelen, haldoklik az EMAS, a hazai jogrendszerbe pedig még nem épült be. Az országban két cég működtet EMAS szerinti KIR - t: A győri Audi és a Dunapack.

Bővebb infót itt találsz: http://emas.kvvm.hu/

Én pedig várom az auditor válaszát.

Köszönettel:

dummy
Fel
ani Sziasztok!

Nekem olyan problémám van, hogy az ügyvezető igazgatónk akkreditáltatni szeretné a céget EMAS szerint. De a cég még nem rendelkezik ISO 14001-es tanúsítással sem. Szerintetek nem lenne célszerűbb először erre akkreditálni a céget, és majd később foglalkozni az EMAS-szal? Azt tudom, hogy sokkal szigorúbb az EMAS. És hogyha az egyik megrendelőnk az ISO 14001-es rendszert kéri tőlünk, és csak az EMAS van, akkor azt is elfogadja? Vagy teljesen más a kettő?
Segítségeteket előre is köszönöm! Ani
Fel
dummy Sziasztok!

Egy érdekes problémám van, kérem aki tudjon segítsen.

KIR auditon nem megfelelőségként értékelték, hogy egy veszélyes anyagok tárolására szolgáló konténer szellőzése nem kielégítő. Valószínűleg igaza is van az auditornak hiszen a konténerben benzin, finomszesz, etilacetát van zömében tárolva. A konténer rendelkezik minden szükséges okmánnyal, megfelelőségi nyilatkozattal.

De: Annak ellenére, hogy könnyű gőzökről van szó a szellőző ventillátort a konténer alján helyezték el a gyártók. Most nekünk célszerű lenne átalakíttatni a szerkezetet (új ventillátort szerelni felülre például)ami viszont érvénytelenítené a gyártói megfelelőségi nyilatkozatot (mi legalábbis így gondoljuk).

Mit tegyünk? Alakítsuk át a konténert vagy hivatkozzunk arra, hogy "papíron" rendben van. Próbáltam információt szerezni a veszélyes anyag tárolók környezet és munkavédelmi megfelelőségével kapcsolatban de nem sokra jutottam. Egyáltalán hol lehet ennek utánnanézni?

Előre is köszönöm a választ.

dummy
Fel
M Kedves Kezdő!

Keresésre célszerű a www.google.co.hu keresőt használni a kurzor-os helyett, jobb találatokat ad...
Lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan, de a besorolás attól függ, hogy mennyi a papírbútor gyulladási hőmérséklete, ennek ismerete nélkül pontosan nem lehet nyilatkozni, csak teóriákat felállítani. Ehhez kell beszerezni a gyártótól a műszaki leírást.
Fel
Kezdő Kedves M! Rákerestem, a KÖVET oldala jött első két sorban, de ők csak a Zöld Iroda Könyvüket reklámozzák (érdemes ezt beszerezni?) Ill. a http://www.standard-team.hu/prg/cikk.php?id=568 cím alatt találtam egy érdekes cikket. De a legutóbbi kérdésemre nem kaptam kielégítő választ. Tűzvédelmi szakemeberünk miért volt annyira oda a papír alapú butorok miatt. Jogos az aggodalma, vagy egszerűen nem akart dolgozni?
Fel
M Kedves Kezdő!

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, át kell-e sorolni a helyiséget a papír bútorok miatt azt kellene tudni, milyen a termék gyulladási hőmérséklete. Tehát be kell szerezni a gyártótól ezt az adatot. Egyébként a B besorolás nem túl valószínű, a C meg nem jelent olyan sok plusz munkát. Egyébként az inteneten olvasható most egy sorozat az irodai környezetvédelemről, érdemes a google-ben rákeresni!
Fel
Kezdő Most találkoztam egy érdekes esettel. Környezetirányítási rendszerünk kapcsán törekszünk a környezetbarát termékek használatára, hogy a környezet negatív terhelése csökkenjen. De mit tehetünk az irodában-volt a kérdés? -az oké, hogy a papírt külön gyűjtjük, a nyomtatópatronokat nem dobjuk a kommunális hulladékokba. Felmerült az ötlet, hogy a kiépített tárgyalóban papírbútorokat használjunk. Egész jó, meg szép papírbútorokat lehet már kapni. A probléma viszont ott adódott, hogy az új helység kapcsán a Tűzvédelmi szabályzatot is módosítani kellett, kihivtuk a szakértőnket akinek nem nagyon tetszett a papírbútor, mivel így a tüzveszélyességi osztály már nem D lett volna, hanem minimum C, vagy B. Mi erről a véleményetek?
Fel
Auditor RK részére kiegészítés:

"Mi a célja, illetve következménye a veszélyes anyagok bejelentésének az ÁNTSZ felé? Illetve milyen költségekkel jár ez pontosan?" kérdéssel kapcsolatban még a következőket fűznénk hozzá:

Bejelentés célja: Az ÁNTSZ-nek ellenőrizni (és ezzel biztosítani) a veszélyes anyagok felhasználásának biztonságos voltát, ezért kell tájékoztatni arról, hogy mely szervezet használ ilyen anyagot.
következmény:
1. bekerül a vállalat a rendszerbe, így számonkérhetővé válik a jogszabályok betartása 2. ugyanakkor elkerülheti egy ellenőrzés során a bírságot (az ÁNTSZ más okból is tarthat ellenőrzést, ekkor is kiderülhet a "turpisság", + más hatóság is észlelheti ellenőrzéskor a hiányt, és jelezheti)

Bejelentés módja: 44/2000 jogszabály 13. melléklet.
Költsége: ugyanezen rendelet 14. melléklete szerint: 5 200 Ft/bejelentés
Fel
Auditor RK részére:

Egy szerviz, autóalkatrész kereskedés esetében az ügyfélfogadásra kialakított térben valóban csak bemutatási céllal/mennyiségben lehet veszélyes anyagokat tárolni. Vonatkozó jogszabály:
25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról Általános alapelvek a veszélyes anyaggal kapcsolatos kockázatok becslésére és kezelésére 6. § (2) A munkáltató köteles
a) a munkahelyen előforduló veszélyes anyagok által okozott kockázatokat megszüntetni,
b) amennyiben ez nem lehetséges, a kockázatokat az egészséget nem károsító vagy eltűrhető szintre csökkenteni
bh) a munkahelyen jelen lévő vegyi anyagok mennyiségének a munka jellegének megfelelő minimálisra történő csökkentésével.
Fel
Auditor A megfelelősség kiértékelése már több cég esetében problámát okozott; mivel az új szabvány az MSZ EN ISO 14001:2005 4.5.2. pontja változott a 1997-es kiadással szemben. A 97-es kiadásban a nemmegfelelősséget, ill. a helyesbítő, ill. megelőző folyamatokat kellett ellenőrizni, míg az új szabvány kiegészítette a megfelelősség értékelésével.
Nézzük meg, mit ír elő a szabvány:
4.5.2.1.: A szervezet - a megfelelősségre vonatkozó elkötelezettségével összhangban - hozzon létre, vezessen be, és tartson fenn eljárás(oka)t a rá vonatkozó jogszabályi követelményeknek való megfelelés időszakos kiértékelésére, ill.
4.5.2.2. A szervezet értékelje ki az általa vállalt egyéb követelményeknek való megfelelést. A szervezet összekapcsolhatja ezt a kiértékelést a jogszabályi követelményeknek való megfelelésre vonatkozó, a 4.5.2.1. szakasz szerinti kiértékeléssel, vagy kidolgozhat erre külön eljárást.
A legjobb módszert természetesen nem tudom megmondani, mivel ez cégfüggő, de a legtöbb általunk tanúsított cég esetében a következő volt a gyakorlat: A szabályozást a vezetőség felelősége eljárásban tették meg - összekötve a vezetőségi átvizsgálással. Látszik, hogy a szabvány kiemelten kezeli a jogszabályok ellenőrzését, ill. a jogszabályoknak való megfelelést. Ergo biztosítanunk kell a folyamatos jogszabályellenőrzést - ezt igazolni is kell! -, valamint meg kell adnunk, hogy milyen követelményeknek kellene teljesülni, ill. hogy ezek teljesülnek-e.
Fel
Auditor Kedves Rk!

Köszönjük, hogy ilyen sok kérdéssel fordultál rögtön hozzánk. Az ÁNTSZ felé be kell jelenteni vonatkozó jogszabályok alapján a használt veszélyes anyagokat. (Valamennyi termék veszélyes anyagnak számít, amelynek göngyölegén szerepel egy narancssárga piktogram, pl.: domestos.)
A bejelentés mára leegyszerűsödött, csupán azt kell jelentenünk, hogy használunk veszélyes anyagot. (Korábban meg kellett határozni az egyes anyagokat, ill. a felhasznált éves mennyiséget is.) A bejelentés elmulasztása bírság. A bejelentéssel viszont egyidejűleg értesítést kap a Környezetvédelmi Felügyelőség, hogyha egy cég használ veszélyes anyagok, akkor ott kell, hogy keletkezzen veszélyes hulladék is egyidőben, így majd a KÖFE felé is be kell jelentkeznünk a Hulladékinformációs rendszerbe, ill. az éves hulladékmennyiségről információt kell szolgáltatnunk.
Fel
Auditor Kedves M!

Valamennyi környezeti cél esetében fontos, hogy a cél elérése érdekében milyen erőforrásokat szükséges biztosítani, aminek része a pénzügyi erőforrás is. Ez azért is fontos egy nagyobb vállalat esetében, mert a környezeti célokat nem biztos, hogy a tulajdonos hozza, így számára igazolni kell, hogy a cél mennyibe is kerül számára, ill. vele szembe kell állítani a cél elérésével megspórolt költségeket.
Fel
rk Egy szerviz, autóalkatrész kereskedés esetében az ügyfélfogadásra kialakított térben valóban csak bemutatási céllal/mennyiségben lehet veszélyes anyagokat tárolni? Ha igen milyen jogszabály írja ezt elő?
Fel
rk A nemmegfelelőség kiértékelésének meghatározását hogyan kell szabályozni helyesen (4.5.2)?
Fel
rk Mi a célja, illetve következménye a veszélyes anyagok bejelentésének az ÁNTSZ felé? Illetve milyen költségekkel jár ez pontosan?
Fel
M Amikor egy cég meghatározza a környezeti céljait, programját, akkor ennek kötelező része a megvalósítás költsége is? Végül is az nem a KIR, hanem a pénzügy feladata...
Fel
yyyyyy Köszönöm szépen.
Fel
Auditor A szabvány az MSZT-nél szerezhető be, igaz elég bórsos áron.

Netto: 29000.- Ft
Brutto:
papír formátum esetén (15% ÁFA): 33350.- Ft
elektronikus (PDF) formátum esetén (20% ÁFA): 34800.- Ft.
Fel
Adri Sziasztok!
Látom megjelent az új ISO 14004 szabvány. Szeretném megtudni, hol lehet a szabványt beszerezni, mert cégünknek is szüksége lehet rá szerintem, ha fejleszteni szeretné Környezetirányítási rendszerét.
Fel
Auditor És a kérdésre válaszolva hamarosan megkezdjük a szabvány szétboncolását, s megosztjuk az érdeklődökkel.
Fel
Auditor Szerencsére az ISO 14004:2004-es fórdítása megtörtént, s kiadásra került az MSZ ISO 14004:2005 számú "Környezetközpontú irányítási rendszerek. Az elvek, a rendszerek és a megvalósítást segítő módszerek általános irányelvei" szabvány.

A szabvány továbbra sem EN norma, ahogy elődje az MSZ IS 14001:1997 számú szabvány volt. (erre ügyeljünk majd használatakor).
Fel
yyyyyy Mindez mikorra várható?
Fel
Auditor Amennyiben az új szabvány véglegesítése megtörténik megkezdjük majd tanácsadók bevonásával az "ISO 14001 Környezetközpontú irányítási rendszerek kiépítése, az ISO 14004 szabvány ajánlásaival" sorozatunkat, ugyanúgy ahogy azt az ISO 9001:2000 szabvánnyal tettük.
Fel
Auditor A
Fel
iso14001 Az ISO 14001 környezetirányítási rendszerrel kapcsolatos kérdések és válaszok fóruma
Fel
Felhasználói név:   Jelszó:
Nyelv: 

International Cert Kft. - Copyright 2005 - Minden jog fenntartva!

Minden ami mezőgazdaság Isotanúsítás Fatelep

Minden, ami vitorlázás: vitorlás hírek, oktatás, tanfolyam Balaton és Adria - Kékszalag

Online marketing tanácsadás: Standard-Team Kft. Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, keresőmarketing: Abfox

Cégünkről  |  Szolgáltatásaink  |  Árajánlat  |  Cikkek  |  Hírarchívum  |  Referenciák  |  Fórum  |  Kapcsolat