| Szerző |
Üzenet |
|
| mer |
Sziasztok+
Én is a 16949-es szabvány tartalmár alennék kiváncsi. Köszi, ha tudtok segíteni. |
| Fel |
|
| mazsola |
Tudna segíteni Valaki? Nekem a szabvány teljes tartalmára lenne szükségem (ISO TS 16949:2009), hol találom vajon? |
| Fel |
|
| Antki |
Sziasztok!
Engem is a control plan, valamint az APQP kézikönyv érdekel, ha valakinek van valamilyen anyaga ezzel kapcsolatban írjon az antki@freemail.hu címre.
Köszi! |
| Fel |
|
| Delphi |
Tényleg érdekes, logikus dolgok vannak benne. Tedd azt, olvasgasd. |
| Fel |
|
| andrassom |
Érdekel a dolog! Szívesen beleolvasnék ám pusztán kíváncsiságból nem fogom megenni a szabványt, ezért gondoltam hogy esetleg utánakérdezek. Sokszor találkoztam már a TS-el de senki nem tudta elmagyarázni mi az stb, pedig használják. Ez így ebben a formában érdekes. Nem? |
| Fel |
|
| Delphi |
Vedd a kezedbe a TS-t és látni fogod, hogy a 9001-es részek be vannak keretezve, míg a többi a TS-nek a többletkövetelménye. A TS az autóipari cégek követelményei, plusz lehet egyéb más vevői követelmény is (pl: Audi-formelq, GM-QSB stb.) bár a japán autóipar nem nagyon fogadja el, csak ha a cég még rendelkezik bizonyos JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association)által támasztott követelményekkel is. A TS nem kifejezetten termék specifikus dolgokat ír le (mint anyag, felület, bevonat), inkább folyamat, rendszer specifikus dolgokat. Ha kíváncsi vagy azt is elmesélem valamikor, hogy egyáltalán miért is alakult ki és miért nem módosították 2002 óta. 1906-tal kezdődik a történet a Ford T-model gyártásával... |
| Fel |
|
| andrassom |
Rendben, hogy nem szabvány, "technikai/műszaki specifikáció" de mi az eltérés a 9001-hez képest? Van valami speciális követelmény (anyag, felületi bevonat stb), amit egy DIN szabványos termék nem tud teljesíteni? Homályos ez a szabvány egy kicsit, és jó volna ha valaki tudna adni egy részletes magyarázatot!
Kösz, előre is! |
| Fel |
|
| Delphi |
Gyerekek. A lenti sorokat olvasva látom, hogy van egy kis fogalomzavar. A TS NEM SZABVÁNY!!! Csak technikai/műszaki specifikáció ami a 9001SZABVÁNY-hoz képest többlet követelményeket tartalmaz. |
| Fel |
|
| amraa |
TS tanúsítást csak olyan cég kaphat, aki autóipari gyártást végez. semmilyen egyéb gyártás, semmilyen szolgáltatás önmagában nem kaphat TS tanúsítást |
| Fel |
|
| andrassom |
Sziasztok!
ISO/TS tanusítványt kaphat kereskedő cég is, vagy csak gyártó? |
| Fel |
|
| Laszlo |
Egyszer kaptam szülinapomra a feleségemtől egy tanúsítványt, miszerint mint férj, megfelelek az ISO 2000:9000 előírásainak. Tényleg így írta...
László
iso14001 Hah, Gebri házasodik! Nekem volt egy barátom. Minőségügyi tanácsadó volt. Fiatalon elvált, mert az asszony folyton egrecírozta. Akkor elhatározta, hogy a következő házassága előtt ír egy minőségbiztosítási dokumentációs rendszer féleséget, amiben rögzíti, kinek, mihez van joga. Hát nem tette meg. Most megint ott van, ahol volt :-) Ha ISO szerint szabályozza a házasságát, lehet, ma is minden rendben lenne. Ennyit az ISO hasznáról. Azért Sok sikert Gebri! Csak ISO-san ott is!
|
| Fel |
|
| Laszlo |
Szia, a TS szabványt a Szabványboltban (Bp. Üllői út 25. ) lehet megvásárolni. A Control Planről az APQP kézikönyvben olvashatsz. Mindkettőt oktatják sok helyen. Ü.: László
Steveus A TS szabványt hol tudnám megszerezni és a Control Plan-ről is szeretnék többet megtudni, hogyan juthatok hozzá ezekhez, az információkhoz?
|
| Fel |
|
| kiru1974 |
Sziasztok!
Autóipari Control plan, leírás, segédlet kellene nekem is, ha tud valaki segíteni, akkor kérem, írjon.
Steveus,
Én tudnék neked segíteni, ha még aktuális de lehet, hogy te is nekem. Írj!
|
| Fel |
|
| kiru1974 |
Szia „dora”!
Egy részében tudok segíteni, írj!
|
| Fel |
|
| kiru1974 |
Szia „wyncee”!
Sajna nekem is hasonlóak a problémáim, mint neked. Kérlek, ha már sikerült anyagot szerezned, akkor írj nekem és segíts orvosolni az én problémámat is.
|
| Fel |
|
| Laszlo |
Sziasztok, új vagyok a listán. Most olvasgatom a leveleket, amikhez hozzászólnék, de nem találom a dátumot, hogy mikor íródtak. Talán már nem aktuálisak. Tud ebben valaki segíteni? Laci |
| Fel |
|
| wyncee |
Sziasztok!
Végzős hallgató vagyok a GAMF-on, most töltöm a gyakorlati félévemet, illetve ekkor kell szakdolit is írnom. A szakdolgozatom témája: Termékspecifikus kontrol planok kidolgozása tengelytömítő szimmeringgyűrűk gyártására az ISO TS 16949 alapján
Magát a kontrol planokat már sikerült megcsinálnom amit a cégnél rám bíztak. Most azzal vagyok bajban hogy nem nagyon találok magához a szakdolimhoz ezzel kapcsolatban semmi irodalmat (ellenőrzési tervek, TS szabvány).
Ha tudtok lécci segítsetek, köszi |
| Fel |
|
| iso14001 |
Hah, Gebri házasodik! Nekem volt egy barátom. Minőségügyi tanácsadó volt. Fiatalon elvált, mert az asszony folyton egrecírozta. Akkor elhatározta, hogy a következő házassága előtt ír egy minőségbiztosítási dokumentációs rendszer féleséget, amiben rögzíti, kinek, mihez van joga. Hát nem tette meg. Most megint ott van, ahol volt :-) Ha ISO szerint szabályozza a házasságát, lehet, ma is minden rendben lenne. Ennyit az ISO hasznáról. Azért Sok sikert Gebri! Csak ISO-san ott is! |
| Fel |
|
| International-Cert |
Gratuálunk Gebri!
Sok boldogságot!
Az International Cert Hungary tanúsító munkatársai |
| Fel |
|
| Gebri |
szia
írj nekem a gebri@citromail.hu-ra
talán tudok segíteni... illetve egész biztosan. Holnap esküvőm van, de jövő hétvégén leszek, ha addig ráér..
Gebri |
| Fel |
|
| Steveus |
Hello! Végzős hallgató vagyok, és a feladatkiírásomban szerepel egy pont, amihez szeretném kérni a segítségét.
Így szól: Ismertesse az ellenőrzési terv szerepét és helyét a minőségirányítási rendszerben!
A TS szabványt hol tudnám megszerezni és a Control Plan-ről is szeretnék többet megtudni, hogyan juthatok hozzá ezekhez, az információkhoz?
Köszönettel
|
| Fel |
|
| dora |
Hello, nekem is nagy szükségem lenne egy magyar nyelvű PPAP, FMEA kézikönyvre a szakdolgozatomhoz.
Tudtok segíteni? |
| Fel |
|
| tihanyi |
hello
Hol tudnám megrendelni a PPAP kézkönyv 4. kiadását magyarul? |
| Fel |
|
| Auditor |
Az önéletrajz megérkezett, köszönjük. A DENSO Magyarország Kft. jó ajánlólevélnek számít, ill. a szakirányú képzések: Lean manufacturing tanfolyam,HVS tanfolyam (high volume system), APS tanfolyam, Global 8D tanfolyam, ISO/TS 16949 szabvány – auditor képző tanfolyam,ISO 9001:2000 szabvány – auditor képző tanfolyam, Benchmarking, TQM tanfolyam, SPC (Statisztikai folyamatszabályozás) tanfolyam
PPAP (Alkatrészgyártás jóváhagyásának folyamata) tanfolyam, Emelt szintű termék minőségtervezés és Ellenőrzési Terv tanfolyam (APQP), VDA6.1 belső auditori tanfolyam, Meghibásodás mód- és hatáselemzés (FMEA) tanfolyam is jelzi, hogy Őnt érdedki a minőségügy, a legfontosabb kurzusokat elvégezte. Azonban az auditoroknak a szakmai ismereteken kívül számos olyan emberi tulajdonsággal kell rendelkezni, amely nélkülönözhetetlen a megfelelő auditori munka elvégzésében - ezen ismereteket csak gyakorlat alapján lehet elsajátítani, ill. csak a gyakorlatban derül ki, hogy a kinevezett auditor, valóban alkalmas-e arra, hogy feladatát végrehajtsa. Amennyiben Ön tanúsítással szeretne foglalkozni, küldje el Önéletrajzát valamennyi tanúsító szervezetnek, aki rendelkezik már ISO TS Akkreditációval biztos tud Önnek munkát ajánlani. Szervezetünk ebben az évben alakítja át dokumnetációs rendszerét, ill. a következő évben kívánja az Akkreditációt megszerezni. Az Akkreditáció megszerzése után alvállalkozóként mindenféleképp tudunk Önnek munkát ajánlani.
|
| Fel |
|
| Gebri |
Kedves Auditor!
érdeklődnék, hogy megérkezett-e az önéletrajzom?
köszi
|
| Fel |
|
| wherryman |
Nézted már a www.standard-team.hu oldalán az ide vonatkozó topic-ot?
"Kezdő" ajánlotta már korábban.
Auditort kérdezném: a tanúsított cégeknek illetve a rendszer tanúsítására készülőknek rendelkezniük kell egy hivatalos példányával a szabványnak?
Nekem az auditori tanfolyamokról kapott példányaim vannak, ezzek elegendők-e? |
| Fel |
|
| mbandras |
Üdvözlök Mindekit!
Pályakezdő Minőségbiztosító vagyok, és szeretnék elmenni egy céghez dolgozni ahol TS16949 szabványt kellene ismerni, de erről nem tudom hol találnék egy átfogó anyagot. Elvileg ISO9001 szabványt tanultuk, de a képzés jó része inkább gépész jellegű volt a minőségbiztosítás maga háttérbe szorult:(
Végül is amire szükségem lenne:ISO9001, ISO14001, TS16949
szabványokra.
Milyen lehetőségeim lennének az említett szabványokat megismerni?
Segítséget előre is köszönöm. |
| Fel |
|
| Gebri |
Kedves Auditor!
EZt fogom tenni, küldöm az önéletrajzot...
előre is köszönöm a segítséget!
|
| Fel |
|
| Auditor |
Gebri! Az auditorokkal támasztott követelményeket az MSZ EN ISO 19011:2003 Útmutató minőségirányítási és/vagy környezetközpontú irányítási rendszerek auditjához (ISO 19011:2002) tartalmazza. Ezen felül valamennyi tanúsító szervezetnek megvan a saját belső követelményrendszere (amit nemzetközi Guid-ok befolyásolnak)az auditorokkal, vezető auditorokkal, ill. szakértőkkel szemben. Amennyiben lenne affinitása az auditori, szakértői tevékenységhez kérem küldje el képzettségét igazoló okmányokat, önéletrajzokat az ich@ich.hu címre! |
| Fel |
|
| Gebri |
ISO TS 16949 vagy ISO 9001 lennék, hát 10 év minőséges tapasztalat, ebből 9 autóipar....2 év QA projekveztő, 1 év QA vezető. 1 év QA igazgató, rengte auditot csináltam beszállítónl, meg hát cégnél ahol dolgoztam, ja meg van egy csomó tanfolyam meg ilyenek.....mi kell amúgy? meg hol lehet jelentkezni? tudsz valamit? |
| Fel |
|
| ERP |
Szia Gebri. Milyen auditor szeretnél lenni, ISO TS 16949 vagy ISO 9001, vagy ISO 14001? Milyen képzettséged van eddig? És milyen gyakrolatod? |
| Fel |
|
| Gebri |
sziasztok
remélem Ti tudtok nekem segíteni. Én auditor szeretnék lenni.....mit tegyek? |
| Fel |
|
| Auditor |
A szabvány pontos megnevezése: MSZ ISO/TS 16949:2002, Minőségirányítási rendszerek. Külön követelmények az ISO 9001:2000 szabvány alkalmazásához gépjárműipari termékeket és ilyen rendeltetésű alkatrészeket gyártó szervezetek részére.
(Quality management systems. Particular requirements for the application of ISO 9001:2000 for automotive production and relevant service part organizations) |
| Fel |
|
| mokus |
Most akkor az ISo tS 16949 az szabvány, vagy valamiféle irányelv? Mi a pontos megnevezés? Csak autóipari beszállítók tanúsíttathatják magukat az IS TS 16949 szerint, vagy egyéb vállalkozás is? |
| Fel |
|
| Auditor |
Tanúsítvány annak adható ki aki igazolni tud 12 hónap műküdést tény adatokkal, működése megfelel a szabvány előírásainak, valamint a járműipari szállítói lánc része. Amennyiben nincs objektív bizonyíték 12 hónap működéséről, a tanúsító szervezet csak igazolást tud kiadni a tanúsítvány helyett. |
| Fel |
|
| Kezdő |
És azt szerettem, volna még megkérdezni, hogy itt is 3 hónap próbaidőt kell igazolni mint a MIR vagy a KIR esetében? |
| Fel |
|
| Kezdő |
Találtam egy jó cikket, miután rákerestem a Google-ban az ISO TS-re: http://standard-team.com/cikkek/ISOTS-16949-2002.php
másoljátok be a Cím-be mert innen nem lehet hivatkozni! Hahó fejlesztők - ez egy felhasználói helyesbítő, megelőző javítás! |
| Fel |
|
| ERP |
Tényleg lesz az International Cert Hungary Kft.-nek ISO TS 16949 akkreditációja? Úgy hallottam, ennek megszerzései nagyon hosszú és nehéztkes folyamat, ezek szerint az International Cert már több éve elkezdte az ISO ts 16949 akkreditáció megszerzését? Nem könnyelmű kijelentés ez? |
| Fel |
|
| Auditor |
Megnyugtatnék mindenkit, hogy az International Cert Hungary Kft. még ebben az évben megszerzi az ISO TS 16949 szerinti akkreditációját. |
| Fel |
|
| ERP |
ISO TS 16949 tanúsítás a QUACERT honlapján is van, bár itt sem a magyar, csak a német oldalon. De lehet, hogy ez csak azért van így, mert rossz a Quacert honlap. A kimondhatatlan nevű és nagyon nyomuló AIB Vincotte is ír valamit ISO TS 16949 tanúsításról, de ott sem látok magyar tanúsítási árajánlat linket. |
| Fel |
|
| Dekra |
Én úgy láttam a DNV (Det Norske Veritas)honlapján, hogy a DNV foglalkozik ISO TS 16949 tanúsítás végzésével, de valószínűleg ők is külföldről hoznak auditort az ISO tS 16949 audit elvégzésére. De nem akarom itt az International Cert üzletét rontani, hiszen azt láttam az Internatioan Cert német anyacégének honlapján is, hogy auditálnak ISO TS 16949-et, tehát lehet, hogy külföldi auditrral ők is tudnak ISo TS-t auditálni. |
| Fel |
|
| wherryman |
Van magyar tanúsító cég/auditor aki akkreditált e témában?Olyant hallottam, hogy csak külfödi auditorok léteznek erre az auditra. |
| Fel |
|
| Auditor |
Az ISO 9001 és az ISO TS összehangolt szabványpár, amelyet úgy dolgoztak ki, hogy ezek kiegészítik egymást, de egymástól függetlenül is használhatók. Bár a két nemzetközi szabvány tárgyköre különböző, mégis szerkezetük hasonló, hogy a két szabvány összehangolt párként könnyen legyen alkalmazható.
Cél tehát az volt, hogy rendszer kiépítés esetén ne legyen külön dokumentációs rendszer 9001-re, ill. a TS-re, hanem azt integrálni lehessen. Amennyiben rendszerkiépítés elött állnak érdemes mindkét szabvány követelményeit szem elött tartani, létrehozni egy integrált rendszert, függetlenül attól, hogy az audit csak 9001, vagy ISO TS-re fog vonatkozni önállóan. |
| Fel |
|
| iso9001 |
Úgy látom van érdeklődés az ISO TS 16949 iránt is, így nyitok neki egy külön témát. |
| Fel |
|